Solyankasuppe

Server med rømme og persille
Dette er en suppe med røtter i Georgia og du kan lage den med både røkt og ferskt kjøtt og fisk. Ønsker du en variant uten kjøtt kan du bruke sopp i stedet. Jeg velger å bruke sau siden det er en fantastisk råvare som det er god tilgang på. Røkt chilli kan du droppe dersom du bruker røkt kjøtt. Suppen er smakfull, litt syrlig og kraftig. Et deilig varmende måltid.  Ønsker du å gjøre litt ekstra ut av det kan du servere den i en bolle laget av brød slik de gjør på mange østeuropeiske restauranter.

Du trenger:
  • 1 liter kraft av lam/sau. Om du ikke har kraft i frysen, så kan du bruke oksefond.
  • 500 g renskjært grytekjøtt kjøtt av sau
  • 1 gulrot
  • 1/2 rødkål
  • 1 gul løk 
  • 1 stor sylteagurk
  • 1 glass oliven
  • 1 ss sherryeddik
  • 1 selleristang
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 ts røkt chilli
  • 1 ss sukker
  • salt
  • pepper
  • laurbær
  • rømme
  • persille
Skrell og kutt opp gulrot og løk i små biter.
Strimle kål.
Kutt opp sylteagurk. Her kan du også bruke sånn ferdig hakket pickles - lettvint og like godt. 3-4 gode spiseskjeer er passe.
Kutt opp selleri 
Legg alt oppi kraften sammen med knuste hermetiske tomater og røkt chilli og et par laurbærblad
Varm opp en stekepanne og fres kjøttet ved høy varme til det er lett brunet på alle sider. 
Tilsett kjøttet i suppen og la alt stå å godgjøre seg rett oppunder koketemperatur et par timer. 
Smak så til med salt, pepper, sherryeddik og sukker. 
Server med en klatt rømme på toppen og masse hakket persille og gjerne nystekte rundstykker. 

Kommentarer